NIO-logo

Norsk informatikkolympiade

Om NIO

Norsk informatikkolympiade er en fagolympiade med mål om å fremme fagområdet informatikk blant elever i norsk skole. Dette gjøres gjennom årlig arrangering av konkurranser i 3 runder. De beste fra runde 2 får komme til Bergen og møte andre med interresse for informatikk, samt konkurrere i den norske finalen. De beste fra finalen får dra til utlandet og representere Norge i de internasjonale informatikkolympiadene.

Hva er informatikk?

Informatikk assosieres ofte med programmering, men handler vel så mye om systematisk tankegang.

I NIO er det ofte lurt å sette seg ned med blyant og papir før man begynner å skrive noe kode. Hvis du begynner å skrive kode med én gang er det ikke sikkert programmet ditt håndterer alle tilfeller, eller er raskt nok. Ulike valg av algoritmer kan ha drastisk effekt på kjøretid, så det er lurt å vurdere hva du ber datamaskinen om å gjøre. Kanskje programmet ditt bruker et halvt sekund på én input, men tusen år på en annen?

Siden hovedfokuset er på algoritmisk tenking, kreves det ingen programmeringskunnskaper for å delta i 1. runde. Se tidligere oppgaver fra 1. runde.

Hvem kan delta?

Alle elever som går på videregående skole (eller lavere trinn) og ikke er eldre enn 20 år den 1. juli i året for finalen kan delta i NIO. For IOI gjelder det også at du må være fulltidselev på videregående skole (eller lavere trinn) og ikke studerer på universitet med halv studiebelasting eller høyere.

Hva trenger jeg for å delta?

Man trenger ikke kunne noe programmering for å delta i 1. runde. En PC med nettleser er nok. En lærer på skolen må melde på skolen, slik at du får deltatt. Se siden om rundene for mer informasjon.

De internasjonale informatikkolympiadene

IOIs statuetter

The main objectives to be accomplished by the IOI are:

  1. To discover, encourage, bring together, challenge, and give recognition to young people who are exceptionally talented in the field of informatics.
  2. To foster friendly international relationships among computer scientists and informatics educators.
  3. To bring the discipline of informatics to the attention of young people.
  4. To promote the organization of informatics competitions for students at schools for secondary education.
  5. To encourage Countries to organize a future IOI in their Country.

Styret i NIO