NIO-logo

Norsk informatikkolympiade

Oppsumering av IOI 2024 i Egypt

Den norske delegasjonen er nå på vei tilbake fra den Internasjonale Informatikkolympiaden i Alexandria i Egypt med det beste resultatet noensinne, andre året på rad. I år kan vi gratulere David Strømme Eikeland med gullmedalje! Det har Norge aldri fått før. Atpåtil så tar Øystein Berntzen med seg en bronsemedalje hjem.

Årets IOI startet med en stressende reise. Flyet vårt fra Oslo til Istanbul ble forsinket slik at vi ikke rakk det neste flyet til Alexandria (her tar laglederne selvkritikk for å planlegge en litt optimistisk reiserute.) Dette betyde at vi måtte gjøre litt endringer: vi fikk ombokket billettene våre til Kairo, tidlig morgen etterpå og prøvde å finne noen tomme benker å sove på i flyplassen. Fremme i Kairo mått vi ordne taxi helt til Alexandria. Ettersom første dagen av IOI allerede var i gang betydde dette at vi ikke kom til å rekke øvingskonkuransen, men det var tid til å rekke åpningsseremonien ved biblioteket i Alexandria. Det gav også muligheten for å si til taxisjåføren ved flyplassen i Kairo (3-4t unna), “vi skal til Alexandria, biblioteket i Alexandria” og få en mildt overasket respons.

I taixen på vei til Alexandria.
En trøtt gjeng i taxien på vei til Alexandria.

Åpningsseremonien gikk for seg i en stor sal inne i biblioteket. Den var i klassisk IOI stil med taler, kulturell dans, flaggdans og ikke minst presentasjon av alle landene. I ettertid ble det desverre liten tid til å utforske resten av biblioteket, men vi kan i det minste si at vi har vært der.

Dans under åpningssermonien.
Danseforersilling under åpningssermonien.

Dagen etter åpningsseremonien var første konkurransedag. Deltagerne fikk mulighet til å legge seg tidlig for å ta igjen litt tapt søvn etter reisen. Like heldig var ikke vi lagledere som måtte sitte oppe til sent for å godkjenne oppgavene i forkant av konkurransen.

Som i alle andre IOI bestod første konkurransedag av 3 oppgaver. Den ene av oppgavene handlet om å finne beste måter å sende noen objekter på en båt nedover Nilen. Her kunne man nemlig velge mellom å sende to objekter på samme båt for en mindre kostnad enn å sende de indivuelt. Da måtte derimot differansen av vektene være mindre enn en gitt terskel. Oppgaven blir dermed et krevende optimeringsproblem i å finne hvilke objekter som ble sendes alene og hvilke som kan sendes med andre. Den ble også gjort ekstra vanskelig av at terskelen kunne endre seg mange ganger og man måtte finne den optimale løsningen for hver gang. Denne oppgaven greide Øystein å få full pott på etter bare 3 timer ut i konkurransen. David fikk ikke full pott før veldig nært slutten i en nervepirrende innspurt. Aleksander fikk også samlet en del poeng på denne oppgaven.

Den neste oppgaven handlet om at man måtte lage to programmer, ett for å enkode en melding og ett for å dekode den samme meldingen. Tvisten er at Kleopatra sitter imellom de to programmene og kan endre på den enkodete meldingen. Det betyr at man må finne en lur måte å enkode meldingen slik at man kunne rette opp i feilene Kleopatra la inn. Man fikk også mer poeng jo mindre man gjorde de enkodete meldingene. Her gjorde David det veldig sterkt og fikk samlet nesten 70 poeng. Atas gjorde det også bra på denne oppgaven og fikk 54 poeng rett før konkurranseslutt.

Den siste oppgaven var en svært vanskelig grafoppgave og bortsett fra et par enklere subtasks David fikk samlet litt poeng på, fikk ikke det norske laget noen poeng på denne oppgaven.

Det norske laget etter konkuransen.
Det norske laget etter konkuransen. Fra venstre: David Strømme Eikeland, Øystein Berntzen, Aleksander Emil Moltu, Atas Lapenas

Første konkurransedag ble etterfulgt av en tur til stranden. Her var det bading, leker (mye frisbee siden alle deltagerne fikk en i velkomstgave) og gjemming under parasoller for å skygge solen.

Andre konkurransedag bestod av tre nye oppgaver. Den enkleste handlet om å telle antallet fargete ruter i et rutenett. Vanskeligheten kom av at rutenettet ble generert av et mønster og var for stort til å lagre i minne, opp mot 10 milliarder ruter. I tillegg måtte man svare på spørringer om subrektangler av rutenettet. Det var bare David som fikk full score på denne oppgaven av de norske, men Øystein fikk også samlet mye poeng og det var denne oppgaven Atas og Aleksander fikk mest poeng på. Videre var det en vanskelig grafoppgave som handlet om å finne en fargelegging av en graf uten å kunne observere den direkte. Her fikk David samlet ganske mye poeng, men da dette var en vanskelig oppgave var det begrenset med poeng resten av deltakerne fikk sanket på denne. Den siste oppgaven var en ekstremt vanskelig strengoppgave, her var den gjennomsnittlige scoren (i hele konkurransen) bare rundt 4 poeng og ingen av de norske fikk noe særlig med poeng på denne.

Neste dag bestod av eksrusjon til det nye Grand Egyptian Museum og pyramidene, etterfulgt med avslutningssermoni. Det var også en dag med mye reising da turen hver vei er 3-4 timer. Grand Egyptian Museum er et nytt museum som ikke er helt ferdig enda, men vi kunne få en omvisning av den delen som er ferdig. Her kunne vi se massevis av statuer og monumenter fra det gamle Egypt. Videre var det åpningsseremoni ved Sphinxen og utsikt til de tre pyramidene i Giza. Her var det balletforestilling før vi kunne se på at David og Øystein fikk tildelt medaljene sine. Alt ble jo selvfølgelig litt forsinket så det ble en sen busstur tilbake til campuset vi bodde på.

Inne i Grand Egyptian Museum.
Statue av kong Ramses inne i Grand Egyptian Museum.
Det norske laget etter avsluttningssermonien.
Det norske laget etter avsluttningssermonien med medaljer og utsikt til pyramidene.

Siste dagen var det ikke noe særlig opplegg så den kunne brukes på å slappe av og ta igjen tapt søvn før hjemreisen. Vi satser på at den går smidigere enn utreisen. Vi lagledere takker for oss og ønsker alle deltagerene lykke til videre (de er nå for gamle for å være med på NIO og IOI i videre år) og gleder oss til å møte neste års deltagere. Birk og Jakob

Den endelige resultatlisten