NIO-logo

Norsk informatikkolympiade

IOI Russland – Dag 2 og 3

Dag 2 var første konkurransedag. Deltagerene hadde 5 timer på seg til å prøve å løse 3 oppgaver.

Den første oppgaven gikk ut på å finne et subsett av tall som summerte opp til en gitt verdi. Det var ikke så lett å komme på den optimale løsningen her, men alle de norske deltagerene klarte å få noen poeng på denne oppgaven. Daniel fikk full uttelling på denne.


Daniel i arbeid. Bildet ble tatt på treningsdagen.
Daniel i arbeid. Bildet ble tatt på treningsdagen.

Oppgave 2 gikk ut på å finne den optimale måten å bygge en berg-og-dal-bane på. Denne oppgaven var veldig vanskelig, og bare 4 av de ca. 300 deltagerene klarte å få 100 poeng på den. Her gjaldt det heller å finne løsningen som gir 34 poeng, noe som både Daniel og Herman klarte.

I den siste oppgaven så måte man finne den optimale plasseringen av en ekspresslinje langs en jernbanelinje. Bare én deltager klarte å få full poengsum på denne oppgaven. Ingen av de norske deltagerene fikk poeng her.

Etter konkurransen var det en utflukt til Kazan Kreml, som ble bygd av Ivan den grusomme på 1500-tallet.


Qolsharif-moskén er en av mange bygninger som befinner seg på Kazan Kreml.
Qolsharif-moskén er en av mange bygninger som befinner seg på Kazan Kreml.

Dag 3 av IOI var satt av til at deltagerene skulle ha mulighet til å slappe av litt, og bli bedre kjent med de andre deltagerene. Morgenen ble tilbragt på elvepromenaden i Kazan, hvor deltagerene og lederene kunne sykle, kjøre sparksykkel eller stå på rulleskøyter.


Daniel sitter på på sykkelbil. Til venstre på bildet er Michal Sladecek
som representerte Norge i fjor, men som i år deltar på det slovakiske
laget i IOI.
Daniel sitter på på sykkelbil. Til venstre på bildet er Michal Sladecek som representerte Norge i fjor, men som i år deltar på det slovakiske laget i IOI.

Laget sammen med Adelya, som er guiden deres under IOI.
Laget sammen med Adelya, som er guiden deres under IOI.

Etter denne utflukten var det feiring av den tatariske sommerfestivalen Sabantui. Her kunne deltagerene prøve seg på forskjellige leker – fra sekke- og potetløp til saging og fisking med bare hender.

En IOI-deltaker sager gjennom en tømmerstokk med håndsag