International Olympiad in Informatics 2012, del 1

Søndag ettermiddag møttes fire forventningsfulle deltagere (og én minst like forventningsfull far) på Gardermoen for å reise til International Olympiad in Informatics i Sirmione i Italia. De fire deltagerne, Håkon Struijk Holmen, Nils Barlaug, Edgar Vedvik og Arne Lyngstad Sund, har allerede utmerket seg ved å oppnå topplasseringer i Norsk informatikkolympiade, og har også konkurrert i Baltic Olympiad in Informatics i Latvia. Laglederne, Åsmund Eldhuset og Markus Dregi, har selv deltatt i tidligere år.

Vi landet i Milano før kl. 20, men på grunn av transportproblemer måtte vi vente i fire timer på buss, så vi fikk ikke lagt oss før kl. 03 og fikk bare tre timer søvn den natten. Ventetiden på flyplassen ble fordrevet med å spille Munchkin med noen av de italienske guidene og noen av de andre deltagerne, så da er vi allerede godt i gang med “sidemålet” om å spre interessen for sære kortspill. Det var altså en søvnig gjeng som møtte til åpningsseremoni i dag. Etter noen inspirerende taler (og noen tørrere taler) og musikkinnslag begynte treningsrunden, hvor alle fikk anledning til å bli husvarme med maskinene og utviklingsmiljøene som skal brukes under konkurransen. Som vanlig er oppgavene ganske humoristiske – for eksempel handlet en av treningsoppgavene om “italiensk kø”, som visstnok betyr at alle flokker seg omkring en salgsvare i en butikk. Dette observerte vi i praksis under lunsjserveringen etterpå.

IOI samler 320 deltagere fra 82 land, og siden alle disse er de fire beste fra sine respektive land, blir det en formidabel oppgave å konkurrere mot dem, men vi er optimistiske og øyner sjanser til respektable plasseringer.

— Åsmund og Markus