International Olympiad in Informatics 2013, del 2

Etter en sol- og vindfylt ekskursjon til Stillehavskysten (og en ny, lang oversettelsesnatt for lederne) var det duket for den andre konkurransedagen, og alle var ivrige til å vise hva de kunne få til med et fungerende konkurransesystem. Oppgavene var som følger:

  • Den første oppgaven handlet om en hule som var beskyttet av en serie av dører som står innforbi hverandre. Utenfor finnes det en bryter for hver dør, men du vet ikke hvilken bryter som hører til hvilken dør, eller om hver enkelt bryter åpner døren sin ved å stå opp eller ned. Hver gang du stiller inn bryterne, kan du gå inn i hulen og finne den ytterste døren som er stengt. Ved hjelp av færrest mulig forsøk må du klare å åpne alle dørene og finne ut hvilken bryter som hører til hvilken dør.
  • En av oppgavene handlet om forskjellige typer roboter som kunne rydde bort leker fra gulvet. Ut fra hva slags leker som ligger på gulvet og hva slags roboter man har måtte man delegere arbeid til robotene slik at de klarer å rydde gulvet fortest mulig.
  • I den tredje oppgaven skulle man lage et program som kunne spille et spill som handlet om å gjentatte ganger regne ut fellesnevneren til attensifrede tall som var spredd utover et rutenett – med den ekstra utfordringen at rutenettet som tallene var spredd utover kunne inneholde inntil en trillion ruter…

Heldigvis fungerte konkurransesystemet fint denne gangen (selv om det ble litt kaos i forbindelse med noen feil i en av oppgavetekstene). Dessverre ble det ingen medalje på Norge i år, men Fredrik sanket likevel respektable 156 poeng og kom på en tredelt 190. plass. [Opprinnelig stod det 189. plass her, men stillingene endret seg litt etter at en deltager fikk poengene sine justert etter en klage.] (Grensen for å få bronsemedalje endte opp på 220 poeng.) Ellers ble Sondre første nordmann på ni år som har fått full poengsum på en oppgave, da han leverte en perfekt løsning på huleoppgaven. Vi gratulerer!

På torsdag dro alle på ekskursjon til Australia Zoo. Med unntak av en litt vel høy reklamefaktor basert på Steve Irwin var det en fin park, og høydepunktene var å kunne vandre rundt blandt frittgående (evt. fritthoppende og frittsovende) kenguruer og koalaer, og å få demonstrasjoner av krokodillenes angrepshastighet. Det eneste som gjenstår på programmet nå er avslutningsseremoni og to avsluttende kvelder med sosialisering (ihvertfall for deltagerne – lederne må gjennom en del møter…) før to av oss drar tilbake til Norge og de fire andre tar en velfortjent ferie i Australia. Nils og Arne begynner på datateknikk på NTNU til høsten, mens Sondre skal i førstegangstjeneste – men Fredrik kommer sterkt tilbake til høsten og sannsynligvis IOI 2014 i Taiwan.